Perhehoitajien työnohjaus
Perhehoitajan oma jaksaminen on edellytys onnistuneelle sijoitukselle.
Vaativaa perhehoitajan työtä tekevälle on ensisijaisen tärkeää saada myös itse tukea jaksaakseen.
Uuden ihmisen tuleminen osaksi omaa perhettä herättää monenlaisia tunteita perhehoitajan itsensä lisäksi myös mahdollisilla omilla biologisilla lapsilla, puolisolla, sukulaisilla ja tuttavilla.
Aivan kuten uuden perheenjäsenen syntyessä, myös perheen ja parisuhteen dynamiikka muuttuu. Perheeseen sijoitettu tuo mukanaan oman verkostonsa, biologisen sukunsa, tuttavansa sekä usein myös moninaisen joukon ammattilaisia.
Sijoitetulla on oma historiansa ja omat erityispiirteensä. Silloin arki saa väistämättä uusia muotoja. On myös paljon asioita, jotka ilmenevät ajanmyötä sijoitetun lapsen kasvaessa ja tilanteiden muuttuessa.
Perhehoitajilla on lakisääteinen oikeus työnohjaukseen
Perhehoitajan oma jaksaminen on edellytys onnistuneelle sijoitukselle.
Laajan vaitiolovelvollisuuden sitomana perhehoitajalle on tärkeää mahdollistaa omista ajatuksista ja tunteista keskusteleminen ammattilaisen kanssa. Tärkeää on puhua myös vaikeista ja haastavista hetkistä sekä löytää vahvuuksia ja ilon aiheita jaksamisen tueksi.
Vahva käytännön kokemus ja valmentava työote
Tarjoan ratkaisukeskeistä työnohjausta valmentavalla työotteella perhehoitajille sekä perhekodeille.
Työnohjaajakoulutuksen (STOry) ja restoratiivisen työyhteisösovittelijan koulutuksen lisäksi minulla on vahva käytännön kokemus.
Olen 3 biologisen lapseni äiti, monikko- ja uusioperheen äiti sekä olen itse toiminut sijaisvanhempana.
Olen työskennellyt ohjaajana lastenkodissa sekä lastensuojelun avopalveluissa.
Perhehoitajien ja lastensuojelulaitosten työnohjauksien lisäksi ohjaan uusille perhehoitajille järjestettäviä sijoituksen alkuvaiheen intensiivisen tuen ryhmiä.
Restoratiivisen työyhteisösovittelun keinoja voi mainiosti käyttää myös perhehoidossa mahdollisesti eteentulevien haastavien tilanteiden ratkaisemiseen.
Olen toiminut yhteistyössä kuntaorganisaatioiden kanssa monenlaisissa tehtävissä sekä olen suorittanut Perhehoitoliiton lakikoulutuksen.
Onnistumisia ja kokemuksia
Työnohjaus lisäsi ymmärrystä ja auttoi löytämään toimivia tapoja yhteistyöhön lapsen biologisten vanhempien kanssa.
Tiina, sijaisvanhempi
Kyllä tässä välillä ollaan aika tiukilla eikä ne kaikki tunteet niin rakastavia ole. Helpottaa, kun saa sanoa ääneen ja miettiä ratkaisuja puolueettoman ihmisen kanssa eikä tartte miettiä, miten niitä sanoja asettelee ettei kukaan loukkaannu tai ymmärrä väärin.
Mikko, sijaisvanhempi